A-kasse og fagforening for Akademikere

INDHOLDSFORTEGNELSE
fagforening for Akademikere

Hvad er en akademiker?

En akademiker er en person der har gennemgået og bestået en længere varende uddannelse. Som minimum en master men ofte en kandidatgrad eller Phd. De har ofte en anden type job end f.eks. håndværkere og kontorassistenter og derfor er de ofte medlemmer i en anden A-kasse og fagforening som passer bedre til deres behov.

I form for lovgivningen er der ikke forskel på om du er medlem af en a-kasse og fagforening som akademiker eller du ikke har en uddannelse, men mange fagforeninger og a-kasser har specialiseret sig til en bestemt gruppe. Derudover er det den specifikke fagforening der forhandler på vegne af sine medlemmer. Fordelen som ansat ligger derfor at være i en fagforening, hvor der er mange andre fra ens faggruppe, da det dermed er nemmere at få krav gennemført overfor en arbejdsgiver.

 

A-kasse og fagforening til akademikere

Akademikere kan lige som alle ansatte være medlem af en A-kasse og en fagforening. Der hvor forskellen på en A-kasse og en fagforening er at sammen står vi stærkere, hvilke er hele ideen med en fagforening. Derfor giver det god mening at der er forskellige fagforeninger til de mange forskellige erhverv der er i Danmark. En anden god grund til at der er forskellige fagforeninger er at der kan være forskel på den hjælp og rådgivning den enkelte kan have brug for i løbet af de mange år de er ansatte.

 

Hvad tilbyder en fagforening og A-kasse akademikere?

En fagforening har mange andre tilbud end blot at tilbyde et medlemskab som bruges, når der skal forhandles med arbejdsgiverne og løn, ferie og andre goder.

En fagforening har mange andre gode tilbud til sine medlemmer.

Lønsikring

Det er de færreste der kan leve af det man får fra A-kassen som arbejdsløs, hvis uheldet er ude. Derfor tilbydes der også den mulighed at tegne en lønsikring, så man ikke behøver at gå fra hus og hjem, hvis man mister sit arbejde. Hvad en sådan lønsikring koster kommer an på hvorlænge du vil have at forsikringen løber og hvor stort et beløb du ønsker at få udbetalt. Det er ofte et krav at man er medlem af både fagforening og A-kasse for at kunne tegne en lønsikring.

Kurser og arrangementer

Et andet område hvor fagforeningen tilbyder deres medlemmer ydelser er indenfor kurser og arrangementer. Nogle af kurserne og arrangementerne er gratis og andre er mod betaling. Det kan være mange forskellige former for kurser. Det kan være nogle der har et uddannelsesmæssigt formål, imens andre skal tjene som inspiration. Det kan f.eks. være et arrangement, hvor en kendt stiller sig op og fortæller sin histore.

Udover kurser og arrangementer laver mange fagforeninger også netværksarrangementer, hvor man kan komme og netværke. Det kan være en fordel at kende andre og være en aktiv netværker, da omkring 50% af alle jobs bliver besatte via netværk.

Karriererådgivning

Et tredje område der falder ind under fagforeningerne og A-kassen er karriererådgivning. Det kan være fra at svare på et enkelt spørgsmål til et længere mentor og rådgivnings forløb. Alt efter behov.

Det kan også være noget så vigtigt og lavpraktisk som at få hjælp til at få lavet et nyt CV og en jobansøgning. At skrive en ansøgning er ikke altid nemt. Især ikke hvis man ikke har gjort det i årevis.

Her skal man heller ikke undervurdere muligheden for at få rådgivning til jobsamtalen. Hvad bør man gøre inden samtalen og hvad skal man slet ikke gøre når man sidder til selve samtalen.

Fagforening for studerende

Som studerende kan det også være en fordel at melde sig ind i en fagforening også selvom man som det første tænker jamen jeg er jo ikke ansat og min SU ligger fast. Men der er mange andre gode fordele ved at være medlem.

  • Nogle af dem er at du har adgang til rabatter som fagforeningen har forhandlet sig frem til på dine vegne. Der er f.eks. pæne rabatter på studiebøger. En ikke helt lille post på budgettet hos de feste studerende.
  • Udover rabatter er det også muligt at få råd og vejledning.  Det er muligt at få en mentor som kan vejlede dig igennem dit studie men også til hvilken studieretning du måske bør overveje eller fravælge. Det kan f.eks. være at det er meget svært at få job indenfor det område.
  • Det er også muligt at få en billig indbos forsikring som studerende hvis man er medlem af en fagforening. Det skal ikke undervurderes da det kan være en dyr fornøjelse at miste sin computer eller telefon som i dag er en nødvendighed, når man studere.
  • Studere i udlandet. Er det noget du har lyst til kan din fagforening hjælpe dig med at finde det helt rigtige til dig.
  • Kurser og arrangementer. Selvom man som studerende måske ikke har den vilde lyst til at sætte sig ned og høre og lære mere efter en lang studiedag skal de kurser og arrangementer fagforeningerne udbyder ikke undervurderes. Hvis ikke for andet, så fordi det igen er et glimerende sted at begynde at netværke.

 

Ulempen ved en A-kasse og en fagforening

Som med som med alle andre forsikringer, er man først rigtig glade for dem når man har brug for dem. Indtil da er det en irriterende udgift. Men det er altid en afvejning. Kan jeg klare mig uden eller er det godt at have muligheden for at kunne finde et nyt job uden at skulle stresse alt for meget. For mange akademikere, især for nyuddannede kan det være svært at finde et nyt job hurtigt.

 

At finde den rigtige A-kasse og fagforening

Det kan godt betale sig fra tid til anden at undersøge om man er i den rigtige fagforening. Det gælder både hvis man har planer om at melde sig ind i en eller hvis man har været medlem af en i årevis.

Det ene er prisen. Der kan være penge at spare ved at skifte. Her er det dog vigtigt at man lige sikre sig at man så ikke også modtager mindre.

Det næste du bør undersøge er om det er den rigtige fagforening. Er det den fagforening der på dine vegne forhandler på dine vegne eller er det en anden. Igen er det vigtigt at huske at fagforeningen kun er så stærk, som det antal medlemmer det har i ryggen.

Det kan også være en god ide at kontakte fagforeningen og få en fornemmelse af dem. Her er det dog vigtigt at have i mente, at den person du har i røret er en sælger hvis formål er at få dig til enten at skifte fagforening eller melde dig ind i en. Men hvis du ringer til et par stykker vil du stadig kunne danne dig en fornemmelse af, om det er det rigtige sted for dig.

Vores hjemmeside bruger cookies til at vise dig relevant indhold og funktioner til sociale medier. Oplysningerne om din aktivitet bliver også delt med vores samarbejdspartnere. Læs mere.