En A-kasse og fagforening til ledere
Ledere er ansatte, om end ofte på andre vilkår end andre i virksomheden, men da de stadigvæk bliver betalt har de ligesom alle andre brug for at have en A-kasse og en fagforening, som kan hjælpe hvis behovet opstår.
Da ledere kan have andre behov for råd og vejledning end andre ansatte findes der fagforeninger, der er specialiseret i at servicere denne faggruppe. Rent lovgivningsmæssigt er der ikke forskel på hvilken A-kasse og fagforening man er medlem af. Forskellen ligger i hvem der forhandler på vegne af dig, når der er overenskomst forhandlinger og hvilke serviceydelser der ellers tilbydes af fagforeningen.
Hvilke ydelser tilbyder fagforeningen og A-kassen
Det er de færreste der kan leve af den ydelse man får af A-kassen, hvis man bliver arbejdsløs, derfor er en af de ydelser mange fagforeninger og A-kasser tilbyder en ekstra lønforsikring, så man enten ikke behøver at gå fra hus og hjem eller tage det første og dårligste jobtilbud.
Lønsikring
En lønsikring er en ekstra forsikring som det er muligt at tegne hvis man er medlem af en A-kasse. Ofte er det et krav at man er medlem af både A-kasse og fagforening for at kunne tegne den. Prisen på en lønsikring er forskellig. Det kommer an på hvad du ønsker at få udbetalt. Det er muligt at få udbetalt så man får op til 90% af ens løn i 6, 12 eller 24 måneder. Alt efter hvilken løsning du vælger er prisen individuel. Om du bør vælge den ene eller anden løsning afhænger af, hvor nemt du tror det vil være at finde et nyt job i tilfælde af at du skulle blive arbejdsløs eller hvor stram din økonomi er.
Karriere rådgivning
En anden af de serviceydelser fagforeningen tilbyder er karriere rådgivning. Som leder kan det være svært at finde nogle at snakke fortroligt med på sin arbejdsplads og her er det muligt at få seriøs uvildig karriere sparing og rådgivning. Det kan både omhandle lønforhandling, juridisk rådgivning, udfordringer på jobbet eller hvordan du kan komme videre med din karriere i den ønskede retning. Det forgår ofte i samarbejde med andre mennesker, der personligt selv har været ansat som ledere og derfor kender til de udfordringer man kan sidde med.
Netværk
I dag bliver op til 50% af alle job besat via netværk og derfor er det en god ide at arbejde målbevidst på at få et stort og godt netværk, hvis man går med seriøse karriere planer. Derfor arrangere fagforeningerne også netværksarrangementer. Det kan være i forbindelser med arrangementer af faglige karakter, kurser eller rene netværksmøder hvor der er tid til at snakke, lære hinanden at kende og udveksle informationer til senere brug.
Forsikringer
En anden service som mange fagforeninger tilbyder er gode rabatter på forsikringer. Det er lige fra indbosforsikringer til rejseforsikringer. Som leder er der desuden en ekstra og meget relevant forsikring. Det er en bestyrelse og ansvarsforsikring. Hvis du er medlem af en bestyrelse eller direktionen og der bliver stillet et erstatsningskrav, kan du risikere at hæfte med hele din personlige formue. En bestyrelses forsikring dækker hele bestyrelsen og direktionen og de ledende medarbejder i virksomheden.
Erstatningskrav mod en bestyrelse kan være alt fra salg af ejendom til ulovlige lån til familiemedlemmer og virksomhedsoverdragelse.
Pension
Fagforeningen har også ofte en lukrativ pensionsordning tilknyttet, som er værd at undersøge nærmere, når man er medlem af en fagforening og A-kasse der servicere ledere. Det er en individuel pensionsordning med høj afkast og lave omkostninger.
Kurser og uddannelse
En af de serviceydelser fagforeningerne også tilbyder er en stor palette af efteruddannelser og kurser. Nogle af dem er gratis, imens andre skal der betales for. Der ydes ofte gode rabatter såfremt man er medlem af fagforeningen. Det kan være kurser og uddannelser indenfor ledelse, kommunikation, personlig udvikling og forretningsudvikling.
Karriereværktøjer
Nogle gange kommer jobbene af sig selv, andre gange skal der arbejdes lidt mere for at få landet sit næste job. Her står fagforeningen klar med karriereværktøjer, der kan hjælpe dig til at få dit næste drømmejob. Det kan være alt fra sparing til hvad du skal fokusere på for at komme i betragtning, personlige salgsværktøjer du kan bruge til en samtale f.eks. den kendte elevatortale. Det kan være hjælp til at gøre dit CV knivskarpt eller hvad der mangler for at det bliver mere interessant for en ny arbejdsgiver. Hvis det er år siden du sidst har skrevet en jobsøgning, kan du få hjælp til at vinklet så den passer til de kompetancer du har og som en mulig ny arbejdsgiver har brug for.
Selv om du som leder sikkert selv har været med til at ansætte mange, er der forskel på at sidde på den anden side af bordet. Du har muligvis benyttet dig af personlighedstest, men har du selv prøvet at tage en. Hos fagforeningen er det muligt at få foretaget en personlighedstest og udfra den få råd og vejledning til hvilke typer job du er perfekt til og hvilke områder du med fordel kan arbejde på at styrke eller i det mindste være opmærksom på fremadrettet.
Ulemper ved et medlemskab
Alt afhængig af hvilken type leder du er kan der være stor forskel på hvilken kontrakt du har forhandlet dig frem til. Der kan være store individuelle forskelle og her kan det måske være begrænset hvad du kan få ud af at være medlem af en A-kasse og fagforening. Som udgangspunkt er der ingen direkte ulemper ved et medlemskab, men det kan være at du ikke kan drage nok fordel af de fordele der bliver tilbudt.
Sammenligning af de forskellige A-kasser og fagforeninger
Overvejer du at melde dig ind i en A-kasse og en fagforening eller skrifte er det en god ide at foretage en sammenligning og find den der passer bedst til dine behov. Hvis du er leder i en virksomhed så find til en start de fagforeninger der har specialiseret sig i at servicere ledere og de behov de har. Det kunne f.eks. være lederne.
Efterfølgende bør du undersøge de forskellige tilbud der tilbydes. Her er det primært fagforeningen du skal være opmærksom på.
Kontakt de forskellige muligheder og tag en snak med dem, men husk at det er en sælger du har i den anden ende. Hans eller hendes job er at få dig til at tegne et medlemskab hos dem, men det vil stadig give dig en ide om det er den rigtige. Da der er forskel på ledere og indenfor hvilke fagområde de arbejder, kan der også være forskel på hvilke en af de forskellige fagforeninger der er mest relevant. Der kan også være stor niveauforskel på forskellige typer af leder man er.