A-kasse og fagforening til funktionærer

INDHOLDSFORTEGNELSE
A-kasse og fagforening til funktionærer

A-kasse og fagforening til funktionærer

En funktioner er en ansat der primært arbejder på kontor og er underlagt de specielle regler der er i funktionsloven. Det er blandet andet ret til løn under ferie, løn under sygdom, en opsigelsesvarsel baseret på hvor længe funktionæren har været ansat og ret til løn under barsel. Funktionærloven er lavet for at beskytte de ansatte. En funktionær har flere muligheder for at vælge en A-kasse og fagforening. Du kan kontakte din fagforening, hvis du er i tvivl om du hører ind under funktionærloven. Lærere og pædagoger gør f.eks. ikke, men en tandplejer gør.

Hvis du f.eks. skifter stilling i din virksomhed kan det være en god ide lige at undersøge om du stadig er funktionær eller om du måske tilhører en hel anden gruppe efter jobskiftet. Er du blevet leder vil du ikke længere tilhører funktionærerne.

 

A-kasse og fagforening

Der findes mange forskellige fagforeninger og A-kasser som man kan være medlem af som funktionær. Valg af hvilke vil ofte være afhængig af pris, service, men også hvem der har forhandlingsretten, når der er overenskomstforhandlinger. Jo flere medlemmer en given fagforening har jo større forhandlingsmuligheder har fagforeningen.

Forskellen på en A-kasse og en fagforening er at det er A-kassen der udbetaler dig arbejdsløshedsydelse, hvis du bliver arbejdsløs, imens en fagforening står for det juridiske og udbyder flere andre serviceydelser til deres medlemmer.

Hvis du bliver arbejdsløs har du mulighed for at modtage ydelse i 104 uger i en 156 ugers periode. 2 år ud af 3 år.

 

Hvad tilbyder fagforeningerne af serviceydelser?

Fagforeningerne tilbyder en stor palette af serviceydelser til sine medlemmer. En af de ydelser de tilbyder i samarbejde med A-kassen er en lønsikringsforsikring. Det er ikke mange der kan leve af den ydelse som A-kassen udbetaler og det ved både A-kassen og fagforeningerne.

Lønsikring

Lønsikring er en ekstra forsikring det er muligt at tegne hvis man er medlem af både fagforening og A-kasse. Der er flere muligheder at vælge imellem alt efter hvad du mener dit behov er. Du kan vælge en lønsikring der dækker 80-90% af din nuværende løn og du kan vælge om du skal have udbetalt den i 6, 12 eller 24 måneder. Prisen vil afhænge af hvad du vælger af beløb og periode.

Juridisk hjælp

Hvis du er ansat og har brug for juridisk hjælp. Det kan være at du føler dig generet af din chef eller er blevet fyret kan du kontakte din fagforening og få dem til at føre en sag i mod din arbejdsgiver på dine vegne. Det er ikke altid at det bliver til en retsag. Det kan også blot være at gerne vil have råd og vejledning til hvad dine rettigheder er i en given situation og hvad du har af pligter. Ofte drejer det sig også om, at man skal handle i en bestemt rækkefølge for ikke selv at komme i juridiske og økonomiske problemmer.

Hjælp til lønforhandling

I dag forhandler mange selv deres løn og det kan være ret grænseoverskridende. Især kvinder kan have svært ved at sætte pris på deres arbejde. Derfor kan det være en god ide at få hjælp inden man skal til lønforhandling. Det er vigtigt at huske at der kan jo være andre goder end løn hvis din arbejdsgiver siger at han ikke har så meget at komme med i lønningsposen. Det kan være mulighed for flextid, hjemmearbejde, ekstra feriedage, fri telefon og wifi. Mulighederne er mange.

Kurser og efteruddannelse

En af de serviceydelser fagforeningerne tilbyder er kurser og efteruddannelser. Nogle af kurserne er af 1-2 dages varighed eller måske kun et gå hjem kursus af et par timers varighed.

Det er også muligt at tage på længerevarende efteruddannelser. Ofte med gode rabatter til medlemmer.

Nogle af kursuserne og efteruddannelserne er gratis andre ikke.

Netværk

I dag besættes mange job via netværk. Op til 50% af alle jobs bliver besat via netværk. Derfor holder mange fagforeninger uformelle netværksmøder, hvor man kan mødes og lære andre mennesker at kende og evt. via denne vej finde nye jobs eller kollegaer.

Karriere rådgivning

Selvom man har et job kan der jo være et ønske om at skrifte men til hvad og hvordan. Det kan være grænseoverskridende at skulle igang med at søge og hvad med CV, ansøgning og jobsamtalen. Her kan fagforningerne hjælpe med at få lavet et knivskapt CV og ansøgning. Hvis det er jobsamtalen det kniber med, kan fagforeningen øve sitiationen med dig og komme med gode råd til hvad du skal sige og gøre og hvad du bør undgå.

Det kan også være rådgivning til hvordan du kommer videre i din karriere. Det kan være til et nyt og bedre job, efteruddannelse eller måske en hel ny uddannelse. Det er rådgivere der ofte selv har været ansatte, ledere, selvstændige, coaches der arbejder som rådgiver hos fagforeningen.

Forsikringer

Ved siden af de jobmæssige fordele og serviceydelser fagforeningen tilbyder har de også ofte andre tilbud. Det er muligt at få rabatter på en lang række ydelser. Det kan f.eks. være forsikringer. Som f.eks. din indboforsikring. Mange gange kan det også være gode tilbud på teaterbilletter og rejser.

 

Ulemper ved at være medlem af A-kasse og fagforening

Umiddelbart er der ingen ulemper ved at være medlem af en A-kasse og en fagforening udover at det kan forkomme dyrt. Især hvis man aldrig har haft behov for at bruge dem. Men det er som med alle andre forsikringer. Det er gode at have hvis uheldet er ude.

Hvis man gerne vil spare kan man nøjes med at være medlem af en A-kasse men så mister man både muligheden for at tegne en ekstra lønsikring og de mange medlemsfordele. Der findes flere nye fagforeninger og A-kasser på markedet i dag der ikke koster det samme som de traditionelle. Kritikken på dem går på at de ikke har samme muligheder for at føre en sag for dig mod din arbejdsgiver samt har samme gennemslagskraft ved overenskomstforhandlinger.

 

Hvilken fagforening og A-kasse skal du vælge

Hvis du overvejer at melde dig ind i en fagforening eller A-kasse eller skifte til en anden bør du starte med at undersøge hvilke fagforeninger der servicere funktionærer og gerne også hvem der har retten til at forhandle på din arbejdsplads.

Derefter kan du undersøge hvad de har af serviceydelser, lønsikring og hvad de koster.

Sidst men ikke mindst så giv det et kald. Du skal dog være opmærksom på at det er en sælger du har i røret hvis opgave er at få dig til at melde dig ind. Men med det i mente kan du alligevel stadig godt få en følelse af, om det er den rigtige fagforening for dig.

Vores hjemmeside bruger cookies til at vise dig relevant indhold og funktioner til sociale medier. Oplysningerne om din aktivitet bliver også delt med vores samarbejdspartnere. Læs mere.